Rekonstrukce fasády Národního divadla

06.06.2012, 17:59, charmeadvertising

Historická budova Národního divadla projde rekonstrukcí fasády. Zakázku získala společnost OHL ŽS, a.s., a náročné práce by měly podle plánu probíhat až do konce roku 2015.


Historická budova Národního divadla projde rekonstrukcí fasády. Zakázku získala společnost OHL ŽS, a.s., a náročné práce by měly podle plánu probíhat až do konce roku 2015.

"Rekonstrukce Zítkovy budovy je nesmírně obtížný projekt, který vzhledem ke stavu pláště budovy není možné odkládat," řekl Ondřej Černý, ředitel Národního divadla. "Restaurátoři a další specialisté se budou muset vyrovnat nejen s původními unikátními stavebními postupy, ale i s nedokonalostmi dřívějších oprav. Minimálně v raných fázích nebude mít rekonstrukce žádný vliv na provoz divadla".

Generální opravou projde celý obvodový plášť historické budovy, tedy všechny plošné, plastické, zdobné a umělecké prvky z kamene, omítky a štuku, oplechované části fasády, nástěnné malby, okna, dveře, terasy a balkóny. Součástí zakázky je také osvětlení budovy, dlažba, zábradlí a nová kamenná lavička. Rekonstrukce, které předcházel restaurátorský průzkum, vyjde na 78,81 milionu korun. Bude se na ní podílet také řada odborníků, například restaurátoři z Akademie výtvarných umění či odborníci z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd.

"Chceme mít jistotu, že Zítkova budova, která je jednou z architektonických ikon Prahy, bude restaurována s takovou péčí, kterou si zaslouží. Jsme přesvědčeni, že firma OHL ŽS, a.s., splňuje ty vysoké nároky na profesionalitu a kvalitu provedení," řekl Ondřej Černý.

 
« Zpět


Diskuse: "Rekonstrukce fasády Národního divadla"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře